QUÈ ÉS EL GREMAIP?
ORÍGENS
El mes d’abril de 2020, la Comissió de Recerca de la Universitat Ramon Llull va aprovar la constitució i inclusió dintre el mapa de grups de recerca de la universitat, el Grup de Recerca en Mentalització i Avaluació d’Intervencions Psicològiques (GREMAIP), que vàrem presentar des de l’Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer.
L’objectiu principal d’aquest grup és poder apropar la recerca a tots els professionals de la FVB i entitats properes a ella, i oferir un marc de suport en el sentit més ampli, amb el propòsit de poder fer recerques punteres i innovadores en el camp de la Mentalització i l’Avaluació d’Intervencions Psicològiques (ROM).
Considerem que la recerca en institucions com la nostra és un pilar essencial per al creixement tant de la mateixa institució com dels clínics que la conformen. El fet d’escollir aquestes línies de recerca, ens permet incloure gairebé totes les recerques que es puguin portar a terme en els nostres centres. És per aquest motiu que el GREMAIP està obert a tots els professionals de la Fundació Vidal i Barraquer. Paral·lelament, és un grup que acull a altres professionals i investigadors nacionals i internacionals interessats a investigar i col·laborar en aquestes línies de recerca.
CONTEXT
La FVB és una institució que consta de diferents centres i dispositius que ofereixen els seus serveis a la xarxa pública. Disposem dels Serveis de Salut Mental d’Adults del districte de Sant Andreu i els Serveis de Salut Mental Infantil i Juvenil de Santa Coloma de Gramenet. A més disposem d’un Centre Mèdic Psicològic privat. Per altra banda, també comptem amb l’Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer (IUSMVB-URL), que es dedica a la recerca i docència universitària.
En aquest sentit, la FVB sempre ha vehiculat l’assistència, la docència i la recerca en tots els seus equipaments i serveis, de manera que cada una d’aquestes 3 potes que conformen la institució es retroalimentin i es potenciïn entre elles.
D’aquesta manera, la FVB adopta la Teràpia Basada en la Mentalització (MBT) i les seves diferents aplicacions com eines potents per aplicar a tots els seus centres. Tant és així que hem rebut diverses subvencions, tant públiques com privades, per crear l’Equip Clínic d’Intervenció a Domicili (ECID) a Badalona primer, i a Santa Coloma després. Els ECID són equips assistencials de salut mental per atendre a joves d’alt risc psicopatològic i alt risc d’exclusió social que tenen com a característica comuna unes importants dificultats per vincular-se als serveis de salut mental ordinaris de la xarxa pública o privada de salut mental. La creació d’aquests equips assistencials innovadors i pioners a tot l’Estat ens ha col·locat en una posició privilegiada en el marc de la sanitat publica a Catalunya. Des del Departament de Salut, s’ha reconegut la necessitat de desenvolupar serveis assistencials similars que permetin atendre a joves d’alt risc que queden exclosos dels serveis ordinaris de la xarxa de salut mental. En aquest sentit, estem treballant en el pla de desenvolupament del projecte ECID, amb una primera fase d’avaluació dels dos equips existents. Des del Departament de Salut hi ha molt interès en els resultats d’aquesta avaluació dels ECID, per tal de valorar la implementació a tota la xarxa pública d’equips similars i incloure el projecte ECID dius el seu mapa de serveis.
Cal tenir en compte que la Teràpia Basada en la mentalització neix a l’Anna Freud Centre de la mà de Peter Fonagy i que està sobradament demostrada la seva eficàcia i efectivitat. En aquest sentit, ja disposem de convenis de col·laboració pel que fa a clínica i de docència i recerca.
Per altra banda, la FVB és membre fundadora d’ARSISAM (Associació per a l’obtenció de Resultats Sistemàtics en Salut Mental), que es dedica a avaluar les intervencions psicològiques que es porten a terme en la xarxa pública catalana. Aquest projecte, del qual ja s’ha desenvolupat un software que s’incorpora en el programa d’història clínica informatitzada, és útil pels clínics per tenir dades objectives sobre l’evolució de tots i cada un dels pacients que passi per qualsevol centre de salut mental públic de les institucions que conformes ARSISAM i, també, per obtenir un conjunt de dades que ens facilitarà fer recerques amb mostres molts grans, que ens permetrà poder dilucidar quins tractaments funcionen, amb qui, com i per què. En aquest sentit, i vist l’èxit d’aquesta iniciativa, la Generalitat està especialment interessada a implementar de manera transversal aquesta metodologia a tota la xarxa pública catalana.
Donat aquest context, des del IUSMVB-URL valorem que ens trobem davant una oportunitat única per fer recerca de qualitat amb els dos temes que més interessen i ocupen a clínics i administració. En aquest sentit, tenir una línia de recerca que se centri a fer investigacions sobre mentalització i en l’avaluació d’aquesta com una nova eina que ha arribat al nostre entorn per quedar-se i, a més, poder disposar d’una mostra molt gran per avaluar les psicoteràpies que es portin a terme en tots els centres de salut mental de Catalunya, és quelcom que pot tenir molt recorregut i molt interès científic. Per tant, la creació d’aquest nou grup, com ja hem dit al principi, neix de l’interès de la FVB de vehicular les tres potes de la seva activitat professional, de manera que validi la pràctica clínica, la millori i comporti un salt qualitatiu pel que fa a la recerca i la docència, amb l’objectiu últim de poder ajudar més i millor als pacients i, amb ells, contribuir a generar un millor benestar social.
Per fer-ho, no només comptem amb els professionals investigadors de la casa i propers a ella, sinó que també és un grup que considera imprescindible la col·laboració amb altres institucions i grups de recerca de la mateixa URL, però també nacionals i internacionals, amb la finalitat de poder portar a terme recerques i projectes més rics i potents, que puguin generar un impacte en la societat.