És un programa que sorgeix de la confluència d’haver coincidit en el context d’atenció primària tres professionals interessats en el tractament del Trauma i de les seves observacions al llarg dels últims anys.
Aquest projecte consta, per una banda, de l’elevada prevalença d’experiències adverses o traumàtiques en la població atesa als serveis de la Fundació Vidal i Barraquer. Per una altra banda, la constatació que un nombrós grup de persones que arriben al nostre servei amb diagnòstic de trastorn adaptatiu amb simptomatologia reactiva a un estressor recent i aparentment resistent a l’abordatge fet des dels equips d’atenció primària. Són casos amb una història traumàtica prèvia en la qual l’estressor recent està funcionant com desencadenant i la simptomatologia és la conseqüència de l’activació de patrons de resposta de forma implícita en el passat.
La prevalença del Trastorn per Estrès Posttraumàtic (TEPT) en dispositius d’atenció primària es situa amb una mitjana de 12,5% (Spottswood et al., 2017). No obstant això, moltes persones amb TEPT poden passar desapercebuts per als professionals d’atenció primària (Lecrubier, 2004).
Al grup de Trastorns associats amb l’estrès, l’agent estressant pot ser des d’esdeveniments vitals negatius (trastorn adaptatiu) a factors estressants traumàtics de gravetat excepcional (TEPT i TEPT-complex). Però els mecanismes psicopatològics podrien ser comuns.
Els models d’abordatge del trauma proporcionen un marc conceptual seqüenciat en tres fases per al seu tractament psicoterapèutic: Estabilització i reducció de símptomes; Tractament de les memòries traumàtiques; i, Integració i la rehabilitació.
Tenint en compte aquestes apreciacions, des del Programa de Col·laboració amb l’Atenció primària, hem dissenyat un programa d’intervenció psicoterapèutica vertebrat a través de les tres fases d’abordatge del trauma, amb intervencions específiques plantejades per a cadascuna de les fases, que integren la Psicoteràpia de Dessensibilització i Reprocessament a través de Moviments Oculars (EMDR) i Psicoteràpia Sensoriomotriu, posant especial accent en l’abordatge grupal com a element catalitzador del canvi.
El programa consta de tres fases:
- Fase 1: Estabilització i reducció de símptomes. Psicoteràpia Grupal Semiestructurada de 10 sessions de 90 minuts de duració amb una freqüència setmanal. Aquesta primera intervenció té per objectius la psicoeducació amb relació a les respostes posttraumàtiques; aprendre a identificar senyals d’híper/hipoactivaciói desenvolupar habilitats per a la regulació del Sistema Nerviós Autònom que permetin ampliar la finestra de tolerància; facilitar la identificació d’estratègies defensives i patrons implícits de resposta; la identificació de disparadors del present així com les possibles experiències font (dianes de treball de reprocessament) com els diversos elements constitutius de l’experiència (els tres nivells de processament: somàtic, emocional i cognitiu) i finalment iniciar la dessensibilització i el reprocessament d’experiències traumàtiques.
Aquest primer grup es va començar a implementar el maig del 2023 i ha tingut recorregut fins al 2024 amb un total de vuitanta usuaris i usuàries.
Les dues fases següents es posaran en marxa durant el 2024. Aquestes són:
- Fase 2: Tractament de les memòries traumàtiques.
- Fase 3: Integració i la rehabilitació.
Col·labora:
Altres projectes
- Grup de Joves
- Projecte aprenentage i servei
- Programa psicoterapèutica en experiències vitals adverses i estrès posttraumàtic
- Projecte perinatal familiar
- Unitat d‘atenció especialitzada per a donesven situació de violència masclista (UNADOM)
- Projecte EsportivaMent
- La seva connexió depèn de tu
- Servei d‘atenció psicoeducativa, postobligàtoria
- Equinoteràpia sociosanitària
- Professors en ment i professionals en ment (PEM)
- Projecte ECID a la Jornada Hub Salut URL
- Routine Outcomes Measurement (ROM)
- S.O.S. Mai Caminaràs Sol
- Exposició final d‘any Hospital de Dia de Badalona