El projecte PEM és un projecte de suport al benestar i la salut mental tant dels professors de primària i secundària, com de professionals que treballen en l’àmbit socioeducatiu, basat en la mentalització.
Sabem que la feina dels professors i professionals dels àmbits socioeducatius és difícil i exigent. A banda dels objectius curriculars establerts, s’han de poder fer càrrec dels objectius relatius al context relacional en què duen a terme la seva tasca educativa: han de fer-se càrrec de les dinàmiques relacionals complexes als grups de joves amb els que treballen; s’han de fer càrrec de les complexitats derivades que hi hagi joves amb problemes de salut mental als seus grups; han de fer-se càrrec de les relacions amb els progenitors dels seus alumnes, amb tot allò que això implica de moments de bona sintonia i col·laboració, però també de situacions desagradables derivades d’exigències o retrets que arriben dels progenitors; han de manegar també les complexitats de les particulars dinàmiques relacionals al centre on treballen, amb les fortaleses i aspectes valuosos d’aquestes, però també els aspectes més disfuncionals i conflictius; han de poder conviure i donar resposta amb les exigències dels Departaments de l’administració amb els que treballin, demandes sovint viscudes com a allunyades de la seva realitat quotidiana a les aules o centres.
Tot això contribueix a generar un nivell d’impactes emocionals sobre els professors i professionals, sense que hi hagi sistemes protocol·litzats o espais als centres educatius per ajudar a donar suport a aquests impactes emocionals que, inevitablement, interfereixen en la qualitat de la feina del professor i la seva pròpia salut mental.
El Projecte PEM sorgeix gràcies al suport i col·laboració de la Fundació Probitas, per intentar oferir als professors i professionals eines per esmorteir aquests impactes emocionals que viuen constantment en el context de la seva feina i que són part de les causes dels nivells elevats d’estrès i malestar emocional que pateixen.
El projecte PEM té com a objectiu afavorir la capacitat de mentalització dels docents o professionals de centres educatius, respecte als alumnes, respecte a sí mateixos i respecte als seus companys, a través de la creació d’un espai segur on reflexionar al voltant de fets recents entre els professionals i els alumnes o entre els professionals i les famílies dels alumnes. La hipòtesi que fonamenta el projecte és que la promoció de la capacitat de mentalització dels docents en el context escolar pel que fa als alumnes i respecte a ells mateixos, afavorirà les estratègies de resolució dels conflictes, disminuirà la vivència d’estrès i afavorirà la percepció de benestar emocional en els professors.
El projecte PEM consta d’una formació teòrica inicial sobre la teoria de la mentalització i sessions quinzenals en grups de treball amb els/les professionals dels centres al llarg del curs escolar, per tal de fomentar la funció reflexiva o capacitat de mentalització en els docents respecte a si mateixos, respecte als seus/les seves alumnes i respecte a esdeveniments en els centres.
És un projecte que s’ha plantejat com una recerca, fent una avaluació del clima escolar prèvia a la intervenció, i una avaluació posterior a la intervenció. El projecte PEM es va iniciar el curs 2021-2022, i s’ha realitzat des d’aleshores en diferents centres educatius.
El projecte de recerca sobre l’impacte del projecte PEM es troba en curs, incloent-hi en l’estudi les dades dels qüestionaris realitzats pels professors participants en cada curs, de manera que esperem poder presentar resultats en els mesos vinents.
Col·labora:
Altres projectes
- Grup de Joves
- Projecte aprenentage i servei
- Programa psicoterapèutica en experiències vitals adverses i estrès posttraumàtic
- Projecte perinatal familiar
- Unitat d‘atenció especialitzada per a donesven situació de violència masclista (UNADOM)
- Projecte EsportivaMent
- La seva connexió depèn de tu
- Servei d‘atenció psicoeducativa, postobligàtoria
- Equinoteràpia sociosanitària
- Professors en ment i professionals en ment (PEM)
- Projecte ECID a la Jornada Hub Salut URL
- Routine Outcomes Measurement (ROM)
- S.O.S. Mai Caminaràs Sol
- Exposició final d‘any Hospital de Dia de Badalona