Aquest Sant Jordi els i les professionals de la Fundació Vidal i Barraquer us recomanen aquests llibres.
La madre de Frankenstein – Almudena Grandes
Almudena és gran en si mateixa. I a través de la seva literatura podem endinsar-nos en la realitat del qual va ser el dia a dia de la dictadura franquista i com tots els estaments de la societat i les relacions personals estaven marcades per aquesta política repressiva i de terror. Descriu la situació d’atenció psiquiàtrica en els antics manicomis, com s’exercia llavors la medicina utilitzant com a fil conductor un cas rellevant de l’època en la qual s’emmarca la novel·la.
Los ojos del hermano eterno – Stefan Zweig
Un “must” en tota regla. Recomanaria “Els ulls del germà etern” de Stefan Zweig per la seva profunda exploració de la cerca espiritual i el conflicte intern del protagonista. És un llibre ple de dilemes que ens convida a la reflexió. L’obra, com tots els llibres de l’autor, ens submergeix en un viatge introspectiu a través dels alts i baixos de l’ésser humà. En aquest, apareixen temes relacionats amb la justícia, la societat, la presa de decisions, entre altres.
Las lealtades – Delphine de Vigan
És una escriptora que m’agrada molt pel seu estil d’escriptura directe i clar i perquè els seus llibres parlen molt de salut mental, explicant històries i vincles emocionals dels seus personatges que estan molt ben dibuixats. Aquest, en concret, recull la història de dos adolescents de dotze anys explicant les seves històries familiars. Qualsevol llibre d’aquesta autora és molt recomanable.
Los suicidas del fin del mundo: Crónica de un pueblo patagónico – Leila Guerriero
Interessant llibre d’uns fets reals que van ocórrer en un llunyà i petit poble de la Patagònia Argentina on una sèrie de suïcidis de gent jove van alertar a tothom, posant l’ull en un poble quasi abandonat fins llavors. L’autora fa una crònica dels fets visitant el poble i parlant amb la gent d’allà. Molt recomanable.