PREINSCRIPCIÓ I MATRÍCULA
Preinscripció: a partir de l’1 de maig
Les persones interesades en ampliar informació i en poder cursar el màster, hauran d’escriure a Secretaria Acadèmica del Instituto Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer: docencia@fvb.cat, sol·licitant una entrevista amb el Director del Màster. Aquesta entrevista es pot realitzar de forma presencial o bé online.
És imprescindible presentar el full de sol·licitud d’admissió juntament amb un currículum i abonar els drets de preinscripció. En confirmar-se l’admissió, els sol·licitants hauran d’abonar l’import de la matrícula dins del termini fixat i acreditar la condició d’adherits al col·legi professional corresponent.
Matrícula: A partir de l’1 de juliol
PREU BIENNI 2021-2023: (no inclou supervisions individuals)
1r Curs 3600 €
2n Curs 3600 €
(20% de descompte en modalitat pagament únic)
Presentació
Com a éssers humans, tots necessitem sentir-nos acompanyats i entesos, sobretot en aquells moments i situacions vitals de major patiment. Aquest suport el pot fer qualsevol persona cercana, però quan el patiment és més intens, quan es cronifica, o quan es desenvolupa algun trastorn mental, és quan resulta indicat poder ser atès per un professional de la salut mental especialista en psicoteràpia. Això implica una perspectiva teòrica i técnica de la psicoteràpia, que no ha d’estar oposada a la sensibilitat, proximitat i art del clínic.
En aquest Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica Contemporània, s’ofereix una rigorosa formació en el model de la psicoteràpia psicoanalítica, però des d’una perspectiva actualitzada. L’evidència empírica recolza l’eficàcia de la teràpia psicoanalítica o psicodinámica. Diferents estudis mostren que les mides dels efectes d’aquest model d’intervenció psicoterapèutica són tan grans com els reportats per a altres models teòrics de psicoteràpia, que es promouen més activament com a “recolzats empíricament” i “basats en evidència” (Shedler, 2010).
Aquest Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica Contemporània ofereix a l’alumnat el desenvolupament d’unes competències i habilitats tècniques, que li permetran dur a terme processos psicoterapèutics que aborden amb rigor i profunditat les dificultats emocionals i interpersonals de les persones ateses.
Partim de les característiques bàsiques de la Psicoteràpia Psicoanalítica, que la diferencien d’altres models de psicoteràpia:
- Amb un enfocament en la identificació, modulació i expressió de les emocions.
- Una detallada valoració, comprensió i abordatge dels mecanismes de defensa predominants per a gestionar cognicions i emocions desagradables.
- Una sistemàtica identificació de temes i patrons recurrents, en els pensaments, sentiments, estils de relació o idees sobre un mateix.
- Una perspectiva evolutiva o del desenvolupament, que afavoreix la comprensió de les experiències passades i el paper que aquestes juguen en la forma de viure el present i acostar-nos al futur.
- Un enfocament en les relacions interpersonals, en les fortaleses i vulnerabilitats de les persones ateses a nivell interpersonal.
- Un enfocament en la relació amb el professional que atén, amb qui se solen reproduir patrons de relació o aspectes del món intern.
- Una exploració minuciosa dels pensaments, fantasies, desitjos i de tot allò que la persona té en ment.
L’evidència empírica ha mostrat en repetides ocasions els beneficis de la psicoteràpia psicoanalítica. Realitzada adequadament per professionals competents, els seus efectes són duradors i el seu impacte va més enllà de la remissió dels símptomes. Per aquest motiu, la psicoteràpia psicoanalítica, en les seves diverses modalitats i adaptacions, està present en les consultes i centres de salut mental privats, així com en les institucions de salut mental públiques o concertades. Aquesta realitat suposa el repte d’anar actualitzant, permanentment, la formació dels professionals que la practiquen, amb aportacions i innovacions que permeten mantenir el màxim nivell d’eficàcia en les intervencions.
En aquest sentit, a més de les matèries dedicades a la teoria i tècnica de la psicoteràpia psicoanalítica, hem incorporat diverses matèries sobre les valuoses aportacions del model del tractament basat en la mentalització (MBT), desenvolupat principalment por Peter Fonagy y Anthony Bateman, juntament a un ampli grup de professionals. La MBT ha demostrat també la seva eficàcia a nivell empíric (Bateman & Fonagy, 2008, 2009; Rossouw & Fonagy, 2012). El model MBT és de gran utilitat per al treball amb diferents grups de pacients en les diferents franges d’edat, així com extremadament útil per a professionals que treballen en l’àmbit de la xarxa pública de salut mental, que han de recórrer a models d’intervenció més focals i breus.
També hem inclòs matèries sobre investigació i neurociències aplicades a la psicoteràpia, així com matèries sobre psicopatologia des d’una perspectiva relacional i del desenvolupament, i sobre psicoteràpia de grup.
En aquest màster comptem amb un equip de professors de molt àmplia i reconeguda experiència en l’àmbit de la psicoteràpia psicoanalítica i del tractament basat en la mentalització. Com pot observar-se en la documentació del màster, es tracta de professionals de reconegut prestigi internacional, que han compaginat des de fa molts anys el treball clínic, el desenvolupament de models d’intervenció centrats en les necesitats de les persones ateses, així com el treball de recerca i la docència que estimulen una constant revisió i actualització dels models de tractament.