Presentació
La psicoteràpia psicoanalítica o psicodinàmica és una forma de psicoteràpia àmpliament estesa entre els professionals de la salut mental, essent aplicada en contextos clínics tant de la xarxa pública de salut mental (centres de salut mental infantil-juvenil i d’adults, hospitals de dia, equips d’intervenció a domicili, etc.) com en diferents centres i equips de pràctica privada.
Aquest màster ofereix una formació rigorosa en el model de la psicoteràpia psicoanalítica, des d’una perspectiva actualitzada. Hem afegit el terme “contemporània” per referir-nos a la psicoteràpia psicodinàmica que integra la perspectiva acadèmica i clínica, oferint una perspectiva teòrica i tècnica rigorosa de la psicoteràpia, compromesa amb l’avaluació i la recerca sobre els processos terapèutics per abordar el patiment emocional i els trastorns mentals.
Existeix una sòlida i creixent evidència empírica que recolza l’eficàcia de la psicoteràpia psicoanalítica o psicodinàmica (Shedler, 2010; Barber et al., 2013; Fonagy, 2015). S’han dut a terme assajos controlats aleatoris per a la major part dels trastorns mentals, que mostren la seva eficàcia (Abbass et al., 2014; Fonagy, 2015; Leichsenring, Leweke, Klein i Steinert, 2015; Leichsenring, Luyten et al., 2015). Diversos metaanàlisis també mostren l’evidència de la psicoteràpia psicodinàmica, un dels quals (Steinert et al., 2017) conclou que la psicoteràpia psicodinàmica és tan eficaç com altres tractaments psicoterapèutics amb eficàcia clarament demostrada, com el tractament cognitiu conductual. També existeix evidència que mostra que els efectes de la psicoteràpia psicodinàmica són estables i fins i tot milloren en avaluacions de seguiment (Abbass et al., 2009, 2014; Leichsenring i Rabung, 2008).