El Dol Perinatal és encara un tabú en la nostra societat. Això fa que les dones i famílies que el viuen se sentin molt soles i sense eines per afrontar aquest procés. És per això que institucions com la Fundació Vidal i Barraquer, des del Programa d’Atenció a la Salut Mental Perinatal Familiar del CSMIJ de Santa Coloma de Gramenet, ens impliquem per oferir atenció a aquelles famílies del territori que han passat per aquesta situació i necessitin atenció especialitzada.
Accions recents realitzades des d’aquest programa per a fer visible la necessitat de l’atenció al dol perinatal són:
- Publicació de l’article: “Trastornos del vínculo en la etapa perinatal. Contribuciones del Psicoanálisis y la Neurociencia” al monogràfic número 6 de la Revista de Psicopatología y Salud Mental (Juny 2023).
- V Jornadas de la Asociación Española de Psicología Perinatal on Josep Checa (psicòleg clínic i coordinador del CSMIJ) va exposar el Programa d’Atenció Perinatal de la FVB.
En aquestes mateixes jornades la Imke Dachs i l’Eulàlia Sayrach psicòloga clínica i treballadora social (companya i ex-companya de la FVB) van presentar-hi un pòster remarcant la importància d’atendre també als pares, no només a les mares i els nadons, com a part de l’atenció integral en el període perinatal.
D’aquestes jornades també és interessant remarcar el premi que va rebre la Imke Dachs (psicòloga clínica i sots-coordinadora del CSMIJ de Santa Coloma de Gramenet) per la recerca de La Influència de la donació d’òrgans i teixits en l’elaboració del dol perinatal conjuntament amb professionals del Banc de Sang i Teixits de Catalunya i de l’Hospital Clínic. Aquest premi és un reconeixement a la tasca de la Fundació Vidal i Barraquer amb col·laboració amb altres institucions alhora de tractar un tema tan poc estudiat com la donació d’òrgans dintre de l’àmbit perinatal.
- Participació en les XII Jornada de la Salut Mental Perinatal de la Sociedad Marcé Española de Salut Perinatal (MARES).