Jordi Font i Rodon, s.j., Doctor en Medicina, Psiquiatre. Fundador de la Fundació Cardenal i Barraquer, President honorari del patronat de la Fundació Cardenal Vidal i Barraquer. Ha mort cristianament el dia 26 de juliol de 2024, a l’edat de 99 anys.
La vida d’en Jordi Font és un Compromís radical amb l’ésser humà, creia profundament en l’home i així ens ho deia. És des d’aquesta perspectiva que podem entendre l’obra d’en Jordi Font.
La seva etapa formativa va finalitzar amb la seva estada a Frankfurt, on va estudiar teologia i es va ordenar capellà. Allí va entrar en contacte amb la cultura alemanya, i va conèixer el treball rigorós i metòdic d’aquesta cultura, que va adaptar com el seu model de treball.
En tornar a Catalunya comença la seva trajectòria com a Psiquiatre i inicià la seva dedicació a la docència a l’Escola Professional de Psiquiatria de l’Hospital Clínic. Durant la seva estada a l’Hospital clínic va acompanyar a alguns grups d’estudiants durant la seva carrera i amb els que va fer uns vincles que duren fins avui en dia.
Per aquests anys, 1964, 1965 inicia els seus dos grans projectes professionals. El nou Departament de Psiquiatria de la Fundació Sant Pere Claver i la Fundació Cardenal Vidal i Barraquer.
A l’hospital Sant Pere Claver va començar la seva activitat dins de l’Assistència Pública, llavors amb conveni amb el INP, introduint una visió de la Psiquiatria moderna i la psicoteràpia.
Paral·lelament, inicia la que podem considerar la seva gran obra, la Fundació Cardenal Vidal i Barraquer (FVB).
Era el mes de febrer de 1964 que, junt amb altres dos psiquiatres, el Dr. Farrerons, germà de Sant Joan de Déu, i el Dr. Bové inicien un dispensari al carrer Provença, a tocar de la Pedrera. Inicialment, es dedicaren a l’atenció a religiosos, però ben aviat van ampliar l’assistència als laics.
Durant aquests 60 anys, que enguany celebrem, la FVB ha anat creixent i el 1980 va començar a treballar en la incipient Xarxa Pública de Salut Mental de Catalunya i posteriorment entrà a formar part de la Universitat Ramon Llull, mitjançant l’Institut Universitari de Salut Mental de la FVB, essent avui en dia un referent en l’assistència en salut mental i en la docència universitària i recerca. La FVB va rebre la Medalla de Sant Jordi el 2013 i la Placa Josep Trueta el 2014.
En Jordi Font va exercir la docència des de les classes i conferències que donava i des del mestratge més proper, personal i d’acompanyament que ens va donar a molts de nosaltres.
Va liderar la FVB durant tots aquests anys des de diferents responsabilitats i des de la proximitat a totes les persones que hi treballaven.
En Jordi Font ha rebut molts reconeixements a la seva trajectòria professional, que ell agraïa molt, però no eren pas el seu objectiu. Aquests són:
- Premi Jordi Gol i Gorina, Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, per la seva trajectòria professional i humana.
- Medalla Narcís Montoriol, Generalitat de Catalunya, al mèrit científic i tecnològic.
- Creu de Sant Jordi, Generalitat de Catalunya, pels mèrits en el servei a Catalunya.
- Creu de Sant Jordi, de la Generalitat de Catalunya, pel seu compromís amb Catalunya.
- Premi a l’Excel·lència Professional, Col·legi de Metges de Barcelona, per l’honestedat, competència clínica i lideratge en l’exercici de la professió.
Penso que tot el que hem dit d’en Jordi Font, és l’expressió de la seva certesa més profunda: viure la vida en la plenitud del servei als altres, d’una manera molt humana i al mateix temps transcendent, espiritual.
Gràcies, Dr. Jordi Font i Rodon